Sidan innehåller annonslänkar
SVA

Provtagning Ringorm för Häst - Ringorm

Hög kvalitet Hög kvalitet
Pressade priser Pressade priser
Brett utbud och sortiment Brett utbud

Produktinformation

Provtagningskit för att skicka in ett hud- eller pälsprov från ditt husdjur. Kitet kommer med provtagningstandborste och remiss samt ska skickas in i aluminiumfolie.

Se därför till att ha folie hemma vid provtagning.   Analyskostnad för ringorm ingår i paketet. Analys utförs av SVA - Statens veterinärmedicinska anstalt.

  Vad är ringorm? Ringorm är en svampinfektion som orsakas av mögelsvampar, så kallade dermatofyter. Infektionen kan ge symtom i form av hårlösa fläckar med hudflagor men det förekommer att djur bär på infektionen utan att visa några symtom.

Ringorm kan smitta mellan djur och människa så tänk på smittrisken och var noga med handhygienen om du misstänker att ditt djur kan ha ringorm. Läs mer om ringorm här www.sva.se   Varför välja SVA"s parasitlaboratorium? SVA bedriver Nordens största och äldsta veterinärmedicinska laboratorium samt är Sveriges enda nationella referenslaboratorium för parasiter.

All personal som arbetar på SVA har hög kompetens inom diagnostik och alla analysresultat granskas av veterinärer som disputerat inom parasitologi. Tack vare att SVA får ditt prov kan vi övervaka sjukdomsläget och resistens hos svenska djur.

Tillsammans bygger vi den expertis som kan ge dig och Sveriges alla veterinärer och djurhållare råd baserade på just svenska förhållanden. Provtagning för ringorm ska göras med omsorg.

Skicka med mycket material. Ett slarvigt taget prov eller för lite provmaterial kan ge ett felaktigt negativt svar.

  Om djuret har kala, hårlösa fläckar med hudflagor tas provet i utkanten av förändringarna. Ryck hår i utkanterna av de hårlösa fläckarna och ta med rikligt med hudflagor.

Borsta området med tandborsten. Om djuret inte har några synliga förändringar i hud eller päls så borstas djuret igenom ordentligt med tandborsten.

Är det en katt så var extra noga med att borsta i ansikte och på frambenen. Kontrollera att det verkligen fastnat hår på tandborsten innan du skickar in den.

  Vid provtagning av häst så går det ofta att få mycket provmaterial. Ta ett hundratal hårstrån och en matsked hudflagor från ytterkanten av förändringarna.

  Tandborste, hår och hudflagor ska alltid skickas torrt invikt i aluminiumfolie 1. Vik in tandborsten, hårstrån och hudflagor i aluminiumfolie (inte plast, det ökar risken för mögel).

2. Fyll i denna remiss, lägg den tillsammans med foliepaketet i svarskuvertet och skicka till SVA med posten.

Analysen tar upp till två veckor, ringormssvampar tar lång tid på sig att växa fram. Proverna läses kontinuerligt och positiva prover svaras ut omgående via e-post. Kontakta FirstVet för rådgivning. .

Inspiration

Här kan du fördjupa dig i en mängd olika ämnen, från nyheter och trender till tips och råd inom en rad olika områden. Vårt mål är att erbjuda högkvalitativt innehåll som inspirerar, informerar och utbildar våra läsare. Läs vidare för att upptäcka spännande ämnen och få inspirationen till att vidga era vyer.

Klicka här för mer inspiration

© Hundmat24 2024